Roine, Roine, Roine

Ferreres. Publicat a El Periodico de Catalunya, 11/04/08

Roine, Roine, Roine, … aquesta és la única proposta que escoltem de CiU per solucionar la sequera de Catalunya però… per quan? Per al 2020 si tot va bé, doncs les autoritats franceses no preveuen arribar fins a la ciutat de Narbona, a 80 quilòmetres de la frontera amb Catalunya, amb el seu pla regional Aqua 2020 del Llenguadoc-Rosselló. I encara sense data fins a Perpinyà. Tot això sense tenir en compte les veus en contra que ja s’han alçat al país veí dels agricultors francesos, sense tenir en compte que en aquest últim tram les aigües estan molt contaminades i que, a més, es tractaria d’una infraestructura molt cara i que atempta contra el que suposa una nova cultura de l’aigua: reducció del consum, reutilització i eficiència. Una dada: l’aigua dessalada és més barata que el transvasament del Roine, doncs té un cost de 0,55 € el metro cubic, mentre que el transvasament del Roine representaria el 0,80 €, sense tenir en compte el preu ambiental i que l’aixeta de pas es trobaria en mans d’una empresa concessionària francesa, no pas catalana.

I del compromís de ZP per tenir en compte el transvasament del Roine? Res de res! Una estratagema del candidat a la presidència del govern espanyol per obtenir l’abstenció del grup de CiU. Ara ja, res de res. No es comprometran mai, com tampoc aporten cap solució per la sequera, per la sequera de passat demà. Doncs per fer front a la possible sequera dels propers anys ha estat aquest govern de la Generalitat, especialment la conselleria de Medi Ambient i Habitatge, la que ha treballat per posar-hi solució amb la promoció de l’estalvi i la, la recuperació dels aqüífers i la posada en marxa de tres noves dessalinitzadores reutilització tzadores (Cunit, el Prat, i Tordera) que ens faran més autònoms al comptar amb recursos propis.

I en quant al possible transvasament del Segre, d’entrada no, tal i com diu el biòleg Narcís Prat, i en tot cas, com a última opció, amb les condicions que sigui temporal i, per tant, reversible, que es respecti un cabal ecològic suficient i, fins i tot, amb compensacions per als pagesos que deixarien d’obtenir aquesta aigua per als seus conreus. Condicions, totes, acceptades pel conseller Baltasar

Per tant, esperem que hi hagin altres alternatives possibles que ho pugin evitar, fins i tot que plogui suficientment per evitar aquesta sequera, encara que hi hagi alguns polítics irresponsables, com l’exalcalde de Tarragona i diputat de CiU, Joan Miquel Nadal, que assegura que resa cada dia perquè no plogui. Unes afirmacions que demostren que CiU està utilitzant la sequera per atacar el Govern de la Generalitat sense presentar cap solució, únicament un entestament amb el transvasament del Roine que no és cap solució als problemes actuals.

(La vinyeta és de Ferreres, publicada al Periodico de Catalunya a 10/04/08).

4 thoughts on “Roine, Roine, Roine

 1. Jo sóc dels que respiro, pel Segre, i ploro alhora per l´Ebre. Però el senyor Zaragoza ens ho ha deixat ben clar. L´activitat econòmica de BCN no pot tindre talls d´aigua. Res d´aigua de boca. En altres llocs, on hi viu gent, menys gent, però que paga els mateixos impostos, hi ha talls i camions cisterna. Res més educador que una sequera brutal que ens fes a tots tindre només 4 hores d´aigua. Així sabríem valorar-la. El que dius em sembla bé, excepte quan parles de subvencionar els nostres pagesos. Perquè haurien d´estar les activitats econòmiques de Ponent paralitzades per problemes aliens. No seria millor que paréssin i s´indemnitzéssin negocis metropolitans?

 2. La dreta, per això tant insistència, els guanys de certs sectors econòmics i especulatius, amb els que està molt lligada.
  La insistència del Segre, que a nosaltres no ens agrada, certament no era un transvasament fixe, sinó temporal i reversible, per això es parlava de captació. L’opció que ara sembla ser que es prendrà, per la negativa del govern a la primera i la proposta a la del Ebre, si que és un transvasament de cap a peus, que requereix, fins i tot, modificació de la llei del PHN.
  La dreta contenta, doncs ara ja s’ha obert la caixa de pandora… I a Lleida respirem, encara que tampoc estem a favor d’aquesta última opció. L’aposta és reducció, reutilització i major eficàcia.
  Per cert, millor aquest finde?

 3. Una cosa que m’ha resultat molt curiosa és que malgrat que CiU remena tant la perdiu amb el transvasament del Roine i segons ells des de fa molt anys enrere, és que fins avui mai havia sentit l’opinió del president de França respecte aquest tema. Dona la sensació que el transvasament del Roine només depengui dels dirigents de CiU.

  I ara, el que han dit al país veí, o el que ha sortit publicat en premsa, és que ho estudiaran, però la ciutadania francesa també estan entrant en debats perquè hi ha veus diverses.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s