VÍCtimes de la xenofòbia

Ahír mateix vaig poder escoltar una bona notícia: la pesca es recupera a la costa de Kenia! Es més, els petits pescadors kenians podràn (almenys per ara) guanyar-se la vida o, simplement, portar algún peix a taula. I tot gràcies als pirates somalís (o això sembla), doncs a l’anar-se els grans pescadors internacionals (grans depredadors, entre ells els espanyols) per causa de la por als pirates, els caladors han tornat a crèixer.

En tot cas, aquesta “estranya” noticia contrasta amb el que tristament està succeïnt a Vic. Occident, el primer món, l’explotador, l’esquilmador, que viu per damunt de les seves possibilitats reals a costa d’explotar i esquilmar als “altres”, al tercer i quart món fonamentalment, interpreta la llei a coveniència, convertint en il·legals als explotats i refugiats de les pràctiques d’un primer món que, fins i tot, els vol negar qualsevol dret fonamental, fins i tot a poder viure.

Crec que el contrast entre aquestes dues notícies d’actualitat ens hauria de fer reflexionar a tots, però per damunt de tot, a l’èquip de govern de l’ajuntament de Vic.

Finalment, recomanar dos post (de dos blocs també recomanables):

I ara on VI(s)C?

VICtimari?

3 thoughts on “VÍCtimes de la xenofòbia

 1. Cristina, primer de tot, gràcies per la teva reflexió.
  En segona instància, en gran part del que dius, estic totalment d’acord, amb aquesta percepció que té la gent. Però, en tot cas, no únicament fem, faig, pedagogia (o ho intento) des d’aquest bloc i d’altres indrets, sinó que també lluitem per aconseguir-ho a peu de carrer.
  Anem a parts. El que hi hagi aquesta percepció general es deu a aquesta falta de pedagogia i, sobretot, de seriositat. Ara em pogut veure un altre exemple amb el vel integral. El que realment fa mal, són les polítiques populistes que s’apunten al linxament popular per obtenir redits electorals. El que cal fer a d’anar més enllà. Però clar, és més arriscat i no aporta vots. Els migrants no arriben alegrement, ningú, ningú, deixa casa seva i tota la seva cultura darrera sino és per obligació, la majoria de vegades, econòmica. I quan es beneficien dels drets de la resta de ciutadans és perque previament ja han contribuit amb el seu treball i els seus impostos a aixecar el nostre país. Com qualsevol altre.
  Per un altra banda, no és curiós que la percepció d’immigrant estigui sempre relacionada amb la pobressa? Es a dir, un jugador de futbol, del Madrid, o del Barça, o qualsevol altre, no es considera immigrant, com tampoc un anglès, rus o, fins i tot, africà si tenen negocis, són jugadors de, o… Es curiós no? Immigració i pobressa sempre han anat lligats.
  Crec que fariem un mal favor a la societat, a un model de societat justa, equilibrada, integradora, si ens apuntem al linxament popular que creix per culpa d’aquesta crisis. Hem d’anar més enllà, amb responsabilitat i sentit de l’equitat. Som humans, tots. I per cert, immigrants, tots, en un moment o en un altre. No és tracta de fer facil pedagogia, es tracta de lluitar tots plegats, en les dificultats també, per trobar junts un camí cap a la justicia social.

 2. Podem partir d’un judici de fet: tothom té dret a millorar les seves condicions de vida. No crec que aquesta afirmació sigui discutible. Ara faig un judici de valor, és a dir, propi i, per tant discutible: tothom hauria de tenir dret a buscar una millora de les seves condicions de vida on fos, on cregués que les pot trobar. Ara bé, no podem passar per sobre d’una realitat que s’imposa, ens agradi o no: en aquest país estem immersos en una crisi econòmica que està afectant milions de famílies. La percepció (real, no ens enganyem) que es té al carrer és que mentre les famílies catalanes no reben cap ajut més enllà de l’atur, els immigrants continuen rebent-les a costa dels diners públics. Us en podria explicar molts, d’exemples, que no me’ls han explicat, que els he viscut en primera persona. Quan no hi ha poblemes econòmics en un país, la xenofòbia no passa de ser una tendència de grups molt concrets o de converses de cafè. Però quan la gent comença a tenir seriosos problemes per omplir l’olla o per vestir els nanos per enviar-los a l’escola, les coses canvien. I la gent es comença a preguntar per què als immigrants se’ls subvencionen els bolquers, o els cotxets dels nadons, o les beques de menjador, i a la gent de casa no. Es humà que es facin aquesta reflexió, no us sembla? I aquestes preguntes les he sentides de persones que ni per casualitat diria que són racistes o xenòfobes. Ens pot agradar més o menys, però és el que es parla al carrer. Podem fer tota la teoria que vulgueu, però aquesta és la realitat. Quan una família de Vic o d’on sigui no rep cap ajut, se li ha acabat el subsidi d’atur, té fills i veu que els pocs recursos i ajuts públics s’adrecen als immigrants, no els podeu demanar que pensin d’una altra manera. No crec que la gent es dediqui a denunciar immigrants sense paper, no voldria pensar que entrarem en aquesta dinàmica, almenys espero que no ho faci el conjunt de la ciutadania. Però crec que cal que toquem de peus a terra i comencem a ser conscients dels problemes que existeixen a casa, que són molts i molt greus. És molt fàcil per pedagogia des de les pàgines d’un bloc i parlar de víctimes de la xenofòbia. Però cal també que reflexionem una mica sobre els motius de molts dels sentiments xenòfobs que s’estan desfermant a casa nostra, perquè no provenen de conviccions ideològiques, sinó de la percepció que es té que, a sobre de cornuts, paguem el beure.

 3. De sempre tenim tendència a dividir el món en dos parts contraposades: bons o dolents, blanc o negre, legals o il•legals, amb papers o sense… etc.; però que vol dir això, es que algú es menys persona, o es mereix menys per no tenir papers?, que ens està passant?
  Em preocupa que els ajuntaments esdevinguin comissaries i els ciutadans policies, i em fa por que “mogudes” com la de Vic, s’estenguin i que la majoris de la població les justifiqui o les vegi bé; en aquest tema com en tot, hem de ser molt clars i no cedir ni un mil•límetre i a la vegada denunciar les coses que ens semblin injustes, encara que moltes vegades ens puguin perjudicar electoralment… o no!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s