Anàlisis dels resultats electorals del 9 de març

urna.jpgEncara amb l’estrès de tota la campanya, tenia pendent fer una reflexió respecte als resultats electorals del 9 de març. Però abans, m’agradaria introduïr alguns anàlisis i reflexions, d’altres blocs, molt a tenir en compte:

El primer, el del nostre Secretari General d’ICV, Jordi Guillot, que al seu bloc comenta que els resultats d’ICV-EUiA “són poc satisfactoris”, amb bons candidats, candidates i bona campanya encara que “insuficients per evitar l’efecte del vot útil”. Guillot apunta a tres possibles causes: la forta polarització, la pèrdua de vots a les ciutats metropolitanes i la debilitat d’IU.

Per la seva banda, rassputin, al seu bloc fa una oportuna reflexió sobre el vot útil / inútil, del que diu que “ha estat útil per erradicar de forma definitiva el pluralisme democràtic i l’espai d’una esquerra política amb unes propostes dignes, almenys, de ser qualificades com a socialistes”.

El company Raül Romeva diu al seu bloc que primer s’han de “païr els resultats”, deprès “cal pensa” i “finalment toca actuar”, “confiant en què hi ha espai i voluntat ciutadana en favor de bastir una esquerra verda nacional”. Raül també destaca la dimensió del vot útil “legítim, per descomptat, però que posa de manifest un cop més la gran injustícia política i democràtica que suposa l’actual llei electoral”.

Per al company i també candidat, per Tarragona, Lluís Suñé “el vot útil ha tingut efectes devastadors, aquest cop encara més. El vot nacionalista i d’esquerres ha marxat al PSOE per aturar la dreta rància espanyola”.

Finalment, Joan Herrera destaca al seu bloc que “ICV-EUiA és, després de CiU i BNG, qui més ha resistit l’onada bipartidista” i que “en un context de forta polarització és evident que ens va afectar el vot útil, o milor dit, el vot de la por aque vingués la dreta”.

Totes aquestes reflexions destaquen, per damunt de tot l’efecte del mal anomenat “vot útil” que, a més a Lleida, va fer que fos totalment inútil per al PSC però, en canvi, va facilitar el diputat del PP, perdent vots respecte al 2004 però aprofitant la devallada de la resta de l’esquerra. Per tant, a Lleida, aquesta crida al vot útil per part del PSC ha facilitat la tornada del candidat del PP, Jose Ignació Llorens, al Congrés de diputats. Coses del vot útil / inútil…

Blocs: Jordi Guillot; Ja que hi som ; Raül Romeva ; Lluís Suñé ; Joan Herrera

1 thoughts on “Anàlisis dels resultats electorals del 9 de març

  1. Realment han estat uns resultats MOLT dolents per el conjunt de IU-ICV, aixó com molt injustos… esperem que sigui una cosa cojuntural perqué estem a un pas de ser extraparlamentaris eh!!

    Calen canvis de persones, d’imatge i d’estatègia, calq ue la gent percebi un espai diferenciat del PSC, promeses arriscades erò realists que no quedin diluïdes i que es materalitzin dins el tripartit!

Deixa un comentari